KASTEN YARALAMA SUÇU VE CEZASI
Kasten yaralama suçu Türk Ceza Kanununun vücut dokunulmazlığına karşı suçlar bölümünün 86. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Ayrıca aynı maddede, suçun basit tıbbi müdahaleyle giderilecek ölçüde hafif hali ve daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri de düzenlenmiştir.
Kasten yaralama
Madde 86-
(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a)Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b)Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c)Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d)Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e)Silahla,
f)(Ek:14/4/2020-7242/11 md.) Canavarca hisle, İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.
Suçun Ortaya Çıkış Nedenleri
1-Teşebbüs
Ceza hukukunda teşebbüsün cezalandırılabilmesinin kanuni dayanağı Türk Ceza Kanununun 35. maddesidir. Bu maddeye göre teşebbüs; “kişinin işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaması” olarak tanımlanabilir. Yani bir kasten yaralama suçunun teşebbüs aşamasında kalabilmesi için failin yaralama kastının mevcudiyeti, suçun icrasına başlanması ancak elinde olmayan nedenlerle tamamlanamaması söz konusu olmalıdır. Kasten yaralama suçu da neticeli bir suç olduğundan ve suç evreleri parçalara bölünebildiğinden kasten yaralama suçuna teşebbüs mümkündür.
Kasten yaralama suçun tamamlanması için mağdurun vücuduna acı verilmesi, sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulması neticelerinden birinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Suça ilişkin elverişli icra hareketleri gerçekleştirildiği halde bu neticelerden herhangi biri ortaya çıkmazsa bu durumda suç teşebbüs aşamasında kalacaktır.
2-İştirak
Kasten yaralama suçu iştirak bakımından farklı bir durum arz etmemektedir. Kasten yaralama suçuna iştirakin her şekli mümkündür. İştirak hususunda failler amaçsal bir birlik içerisinde hareket edebilecektir. Bu halde neticeyi gerçekleştirmeye elverişli hareketleri yapan failler sonuçtaki suçtan sorumlu tutulacaktır. Diğer ihtimalde ise failler birbirlerinden habersizse de netice meydana gelebilmektedir. Bu durumda iştirak durumu söz konusu olmayıp her fail kendi fiilinden sorumlu tutulacaktır.
3-İçtima
Fail tarafından birçok suç işlenmesi halinde her bir suçtan dolayı verilecek cezanın toplanması kural olsa da bazı hallerde ortada birden fazla suç bulunmasına rağmen faile tek ceza verilmesi mümkündür. Kanun koyucu Türk Ceza Kanunundaki birçok suç tipi bakımından suçların içtimaına ilişkin özel hükümlere yer vermiş, kasten yaralama suçuna ilişkin hükümlerin tek başına ya da ayrıca uygulanmasını öngörmüştür.
Türk Ceza Kanununun 43. maddesinde; “Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarında bu madde hükümleri uygulanmaz” hükmüne yer verilmiştir. Kasten yaralama suçunda birden fazla hareketle mağdurun yaralanması durumunda aynı neticeyi gerçekleştirmeye yönelik hareketlerin sayısı birden fazla olsa da tek suç oluşmaktadır. Söz konusu hareketlerin aynı kişiye yönelik olması ve hareketler arasına uzun süre girmemesi halinde zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasından söz edilebilirse de yukarıda da belirttiğimiz gibi kasten yaralama suçunda zincirleme suç hükümlerinin uygulanamayacağı ifade edildiğinden, birden çok fiil aynı suç işleme kararı kapsamında gerçekleştirilmiş olsa da fail her neticeden ayrı ayrı sorumlu tutulacaktır.
Suçun Daha Az Cezayı Gerektiren Basit Hali
Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun bu basit halinde mağdurun şikayeti aranmaktadır, savcılık ve diğer yargı makamlarınca resen harekete geçilmez, başlatılmış olan soruşturma ve kovuşturmalar da sona erer.
Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Hali
Kasten yaralama suçunun;
1-Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
2-Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
3-Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
4-Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
5-Silahla,
6-Canavarca hisle,
İşlenmesi halleri suçun nitelikli halleridir. Suçun nitelikli hallerinde dava ŞİKAYET ARANMAKSIZIN devam edecek kamu davasına dönüşecektir.. Suçun nitelikli hallerinden canavarca hisle işlenmesi hali haricindeki durumlarda verilecek ceza yarı oranında artırılır, suçun canavarca hisle işlenmesi halinde ise ceza bir kat artırılmaktadır.
Daha fazla bilgi almak için iletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Bu site ® BayKonWeb Tarafından hazırlanmıştır.